Korte geschiedenis

--------------- HET BEGIN ---------------

 

Dit pand werd gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw door de bakkersfamilie Jansen. De voordeur was toen een poort waar de kar met zakken meel achteruit ingereden werd. Door middel van een katrol -dat nog steeds aanwezig en te zien is- werden de zakken meel naar boven gehesen voor opslag.

 

 

De zoon van de familie Jansen heeft jaren lang huis aan huis brood verkocht, misschien zijn er nog mensen in het dorp die hem kennen onder de naam Jan Mik . Tot ver na de tweede wereldoorlog heeft de familie de zaak voortgezet. 

 

Een roerige tijd, want vooral de jaren 50, 60 en 70 was het smokkelen van boter en vee van Nederland naar België een serieuze tak van sport geworden. Veel speelde zich natuurlijk ’s nachts af maar soms net zo makkelijk overdag onder de ogen van de Gendarmerie.

 

De bekende ‘kraaienpoten’ hebben heel wat achtervolgende politieauto’s gedwongen om de achtervolging te staken.

 

---------- HET BROUWERSHUIS ----------

 

In de jaren tachtig is de zaak overgegaan naar de familie Spapen en werd het een drankenhandel. Eerst een groothandel en daarna een winkel. Begin jaren 90 wilde Johan Spapen de zaak ombouwen tot een winkel met proeflokaal genaamd Het Brouwershuis. De gemeente Baarle Hertog gaf daarvoor enkel akkoord indien de voorgevel een meter naar achter verplaatst zou worden. Dit is gebeurd maar van de rest van de verbouwing is niet veel terecht gekomen.

 

Men zat hier aan lange tafels en op eenvoudige lange banken Belgische biertjes te proeven. Van thuisbrouwers tot abdijbieren, alles werd geproefd en beoordeeld en dan hebben we het toch wel over zo’n 1200 verschillende bieren.

Dit alles werd omlijst door de verhalen van Johan, die -altijd gekleed als bruine Pater- (zijn bruine pij ligt hier nog op de zolder)  kon vertellen als geen ander. In 2010 werd het pand overgenomen door Ivo en Tine. Zij maakte er een winkel / proeflokaal / cafe-biljart van.

De bierwand is uiteindelijk gemaakt met de verzameling van Ivo en Tine.

 

-------------- DE LANTEARN --------------

 

2014 hebben Loes Nooijens en Herman Troost de zaak compleet verbouwd en het gemaakt tot het gezellige en succesvolle eetcafé dat De Lantaern nu is. De Lantaern is in 2019 overgegaan naar Gerwin en Lonneke Wulms. Wij wensen u een prettig verblijf bij ons en zien u graag terug!

 


Tel. : 0032 (0)14 75 46 74

info@delantaern.be

www.delantaern.be

 

 

De Lantaern

Molenstraat 42,

2387 Baarle-Hertog, Belgie

 

© 2024  RAMDESIGN.NL